Bruine Rat

Bruine ratten

AlgemeenImage
De bruine rat is de meest voorkomende rat in ons land. Bruine ratten komen meestal voor bij waterrijke milieus. Hij leeft onder meer in riolen, onder en in gebouwen waar bouwtechnische gebreken voorkomen en op plaatsen waar voortdurend voedselaanbod is. In de herfst en winter komt de bruine rat de gebouwen binnen opzoek naar voedsel. Als dragers van ziektekiemen vormen ratten een bedreiging voor de volksgezondheid en veroorzaken ze knaagschade en bevuilen voorraden met hun uitwerpselen.

Uiterlijk en sporen
De bruine rat heeft meestal een grijsbruine rug, de buik is lichter. Ze zijn stevig gebouwd, hebben een vrij stompe snuit, een dikke, kale staart en de oren zijn goed zichtbaar. De rat is te herkennen aan de volgende sporen; uitwerpselen die bruin/grijs, stomp en circa 2 cm lang zijn, holen die toegang bieden tot bewoonde ruimten, looppaden, pootafdrukken, sleep- en knaagsporen, verzakkingen van het trottoir.

Voorkomen van ratten
Voedsel zo mogelijk onbereikbaar voor ratten bewaren.
Afsluitbare afvalcontainers gebruiken en frequent afvoeren van afval.
Doorvoeropeningen van leidingen afdichten, ventilatieopeningen mogen maximaal 0,7 cm breed zijn. Deuren moeten goed sluiten. Riolering moet in goede staat zijn.

Wat moet u zelf doen

  1. Kijken of de ruimte toegankelijk is voor de bestrijder.
  2. Zoveel mogelijk sporen (uitwerpselen, gaten e.d.) ongemoeid laten.
  3. Laat alles liggen zoals het altijd ligt; dit helpt de bestrijder bij het zoeken.
  4. Kinderen en huisdieren uit de buurt van het lokaas houden.
  5. Het lokaas (bestrijdingsmiddel) ongemoeid laten.

Bestrijding
De bestrijding dient buiten de gebouwen om plaats te vinden zodat de rat zelfs geen kans krijgt om binnen te komen. Wering is evens een belangrijk maatregel om te voorkomen dat de rat het gebouw binnen komt. Indien de rat toch het gebouw binnen gedrongen is wordt een bestrijding binnenshuis uitgevoerd. Afhankelijk van de ernst van de plaag dienen de controles op de opname aangepast te worden.

Bestrijdingsmiddelen
Er wordt gewerkt met zogenaamde anti-coagulantia rodenticiden. Deze producten werken alle bloedverdunnend en veroorzaken inwendige bloedingen waaraan de rat doodgaat. Deze producten werken langzaam zodat geen aasschuwheid kan ontstaan. Mocht het vergif onverhoopt door mens of dier opgenomen worden contacteer dan onmiddellijk uw huisarts/dierenarts. Deze zal een vitamine K1 spuit geven als tegengif.

Indien u nog vragen heeft kunt u ons altijd even bellen 0412-692424  /  073-6444976  /   0497-513122

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *